Nasi partnerzy: Pasmanteria dodatki krawieckie - sklep internetowy

czwartek, 22 listopada 2012

Zakwas

Zakwas żytni to jedna z najprostszych rzeczy. Podstawa to czas i temperatura. Zakwas jak drożdże lubi mieć ciepło. Stał temperatura to podstawa, bo chcemy, żeby się dobrze zepsuł.




Czas: 3 dni
Temperatura: ok 25 st. C +
Skład: ciepła woda, mąka żytnia, cukier
Sprzęt: niemetalowa łyżka, niemetalowy pojemnik (słoik, gliniany garnek)

Pamiętać, że zakwaś nieco urośnie! Żeby nie uciekł z pojemnika.

Dzień pierwszy:
1 szklanka mąki żytniej
0,5 - 1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Wszystko wymieszać w słoiku.
Konsystencja śmietany.
Zostawić w ciepłym miejscu.
Nie zamykać.
Okryć ręcznikiem papierowym lub szmatką.


Dzień drugi:
1 szklanka mąki żytniej
0,5 - 1 szklanka ciepłej wody
Dodać do zakwasu.
Wymieszać.
Konsystencja śmietany.
Zostawić w ciepłym miejscu.
Nie zamykać.
Okryć ręcznikiem papierowym lub szmatką.


Dzień trzeci:
2 szklanka mąki żytniej
1 - 1,5 szklanka ciepłej wody
Dodać do zakwasu.
Wymieszać.
Konsystencja śmietany.
Zostawić w ciepłym miejscu.
Nie zamykać.
Okryć ręcznikiem papierowym lub szmatką.

Zepsuty zakwas ma kwaśny zapach i pęcherzyki powietrza. Przechowywać należy w lodówce w tym samym pojemniku, w którym został zrobiony. Przed każdym użyciem należy wyciągnąć z lodówki, zostawić na ok. 1h do zagrzania. Dokarmić przynajmniej 1 szklanką mąki i szklanką ciepłej wody. To takie minimum.  Po kilku godzinach, gdy zakwas zacznie bąbelkować jest dobry do użytku. Można dokarmiać kilka dni. Wszystko w zależności od potrzeb.
Podane powyżej ilości można modyfikować z zachowaniem przybliżonych proporcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...