Przepis
Składniki:
·
1 kostka margaryny;
·
½
szklanki mleka;
·
2 szklanki cukru;
·
4 łyżki kakao;
·
4 jajka;
·
2 szklanki mąki pszennej;
·
łyżka proszku do pieczenia;
·
przyprawa do pierników.
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać mleko, dodać
margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu
do całkowitego rozpuszczenia, potem do zagotowania. Odlać ½ szklanki na polewę. Pozostawić
do wystygnięcia.
Do wystudzonej mieszaniny
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu – żółtka i
przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać ubitą na
sztywno pianę z białek.
Ciasto przełożyć do blachy
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-185 ͦC przez godzinę.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze.