Przepyszny murzynek babci Wandzi

 Przepis


Składniki:

·         1 kostka margaryny;

·         ½ szklanki mleka;

·         2 szklanki cukru;

·         4 łyżki kakao;

·         4 jajka;

·         2 szklanki mąki pszennej;

·         łyżka proszku do pieczenia;

·         przyprawa do pierników.

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać mleko,  dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu
do całkowitego rozpuszczenia, potem do zagotowania. Odlać ½ szklanki na polewę. Pozostawić
do wystygnięcia.

Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po wymieszaniu – żółtka i przyprawy piernikowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-185 ͦC przez godzinę. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Komentarze