chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie jest niezwykle prosty do zrobienia.



0,5kg mąki żytniej + 0,5kg mąki pszennej + max 0,5l ciepłej wody + 4-6 łyżek zakwasu + 2-3 łyżeczki soli + ziarenka wg uznania
Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej brei. Przełożyć do formy (chleb wyrośnie więc najlepiej jak zajmie 0,5 - 0,75 formy). Wierzch wyrównać mokrą ręką. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 3-8h (wszystko w zależności od jakości i ilości zakwasu).
Rozgrzać piekarnik do ok 200stC. Przed wstawieniem znów posmarować wierz chleba wodą lub jajkiem. Wstawić na spód piekarnika. Po ok 30 min zmniejszyć do 170stC. Piec ok 80 mim.

A teraz cała prawda o moim pieczeniu. Nie wiem w jakiej temperaturze piekę bo mój piecyk wygląda tak:



Rozgrzewam go. Wstawiam chleb. Piekę 60-80 min. Ostatnio 60, bo skórka się za bardzo spiekała. Wyciągam.

Uwaga! Po upieczeniu posmarować chleb z wierzchu wodą i wyjąć z formy do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. Przepis nieskomplikowany tylko skąd ten zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zrobić http://przytulasie-nasze.blogspot.com/2012/11/zakwas.html
      albo poprosić kogoś kto ma, żeby się podzielił.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Osobiście nigdy nie robiłam chleba na zakwasie, jakoś się go obawiam. Może wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się bałam, ale się przemogłam. Świetna sprawa. Nic tak nie smakuje jak własne :)

      Usuń
  3. Witam koleżankę piekąca chlebek. Ja sama hoduję dwa zakwasy żytni i pszenny już od 1,5 roku. Chlebek piekę regularnie w sporej ilości, trochę zamrażam , po rozmrożeniu też jest świetny. A świeży trzyma się dzielnie przez tydzień. Kto nie piecze niech żałuje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trzyma się trzyma, nie to co te sklepowe z polepszaczami.
      Wtóruję: Kto nie piecze niech żałuje!

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze.