Nasi partnerzy: Pasmanteria dodatki krawieckie - sklep internetowy

środa, 22 marca 2017

Przepis na chleb, który dopracowywałam kilka lat


Zaczyn drożdżowy 
 ok 25/30 dag drożdży zasypać cukrem, zagnieść i zostawić chwilę aż się roztopią. Dodać garść mąki (⅓ szklanki) i ciepłego mleka tyle aby dostać konsystencję gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.

Przygotować:
800g mąki pszennej, 400g mąki żytniej, 4 łyżeczki soli, ok 300ml zakwasu (leję na oko), ok 1l ciepłej wody. 
Wymieszać wszystko razem z zaczynem na gładko. Odstawić do wyrośnięcia przykryte szmatką. 
Gdy ciasto wyrośnie zagnieść raz jeszcze i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem (nie wyłożonej papierem). 
Zagrzać piekarnik do 250°C. Chlebek w formie w tym czasie jeszcze trochę podrośnie. 

Pieczenie: 
30 min w 250°C, a potem jeszcze kolejne 30min w 180°C. Jeśli kto lubi skórkę mniej spieczoną, to trzeba trochę skrócić czas przy 250° i wydłużyć przy 180°. 
Po upieczeniu od razu wyciągnąć chleb z pieca, posmarować wierzch zimną wodą, wyłożyć na drewnianą deskę (nie bambus, nie plastik). Zostawić do odparowania (najlepiej bokiem lub do góry nogami). Po 10 min położyć normalnie i przykryć bawełnianą lub lnianą szmatką. Nie chować w plastik. Chleb długo jest świeży
.
Przy mieszaniu składników można dodać jeszcze ziarna.

Ten chleb dopracowywałam chyba ze 2 lata, więc nie zrażać się pierwszymi własnymi wypiekami.

Jedna kromka chleba ok 145g = 232kcal (białko - 5g, tłuszcze - 1g, węglowodany - 49g)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...